torstai 27. tammikuuta 2011

Kalustofiilareita: Pentax DA 15mm f4 Limited

Kun tuli viikonloppuna luvattua, että tällä viikolla voisi kirjoittaa jonkun kalustofiilarin, niin pidetään nyt siitä kiinni. Edellinen fiilistely oli teleobjektiivista, niin mennään nyt laajakulmapäähän eli Pentax DA 15mm Limited linssiin. Ostin lasin reilu vuosi sitten ennen Teneriffan matkaa ja se olikin käytetyin putki koko reissulla.
Aikaisemmin kuvasin paljon DA 12-24mm zuumilla, mutta sen suurehko koko on rajoittava tekijä ja vastavaloon kuvatessa syntyy myös jonkun verran heijastumia. Nämä molemmat ongelmat poistuivat DA 15mm Limitedin myötä ja DA 12-24mm putken käyttö onkin vähentynyt. DA 15mm Limitedin luontainen käyttötarkoitus on maisemakuvaus ja arkkitehtuuri. Sisäkuvaukseen putken valovoima ei välttämättä riitä parhaalla mahdollisella tavalla eikä terävyys täydellä aukolla ole ihan huippua. 


Maisemakuvauksessa joku voi sanoa, että 15mm laajakulma ei riitä kroppikennoisella mihinkään, mutta omassa käytössä tuo polttoväli on ihan passeli ja tarvittaessa voin käyttää laajempaa DA12-24mm putkea. Harkinnassa on ollut Sigman 8-16mm, mutta olen saanut vielä pidettyä näpit sitä erossa. Odotan myös tuleeko Pentaxilta huhuttu DA 12-35mm DC joskus tuotantoon, kun Pentax on tuollaiseen patenttia hakenut. Olen kuvannut DA 15mm Limitedillä pääasiassa maisemia ja ollut siihen todella tyytyväinen ko. käyttötarkoituksessa. Jonkun verran myös katukuvausta, mutta siinä DA 21mm Limited toimii mun mielestä paremmin polttovälinsä puolesta.


Putken parhaita puolia on luonnollisesti pieni koko. Se mahtuu mukavasti takin taskuun ja usein kannankin mukana DA 15mm + DA 21mm + DA 40mm + DA 70mm yhdistelmää, jolloin on katettu varsin mukava polttovälialue kompaktissa koossa ja loistavalla kuvalaadulla. Objektiivin rakenne on kokonaan metallinen ja luottamusta herättävä. Vielä jos se olisi sääsuojattu... Vastavalosuoja on ulos vedettävää mallia ja ihan ok käytössä. Samoin kierrettävä linssisuoja, josta saa kunnon otteen toisin kuin DA 40mm putkessa.


DA 15mm tynnyrivääristymä on lievä ja helposti korjattavissa jälkikäsittelyssä. Vääristymän huomaa oikeastaan vain rakennuksia tai vastaavia kuvattaessa, mutta maisemakuvauksessa sitä ei kunnolla erota. Kuten sanottua putken valovoima on keskinkertainen eikä terävyys f4 aukolla loista (kulmissa huomattavaa pehmeyttä), mutta tällaisella putkella tulee kuvattua pääasiassa aukoilla f8-f11, jolloin kuvalaatukin on veitsenterävä laidoilla asti. Tarkennus toimii ruuvilla ihan riittävän nopeasti, kun tilannekuvausta tällä putkella harvoin tulee harrastettua.


DA 15mm väritoisto ja kontrasti on loistava. Esimerkiksi ero DA 12-24mm putkeen tällä sektorilla on huomattava ja näin tietysti kiinteällä putkellä pitääkin olla. Kaikkein hämmästyttävin ominaisuus objektiivissa on kuitenkin sen kyky vastustaa heijastuksia ja säilyttää kylläinen väritoisto vastavaloon kuvatessa. Aurinko voi olla missä kulmassa tahansa kameran edessä, niin linssi ei hätkähdä ja tuottaa tasaisesti hienoja kuvia. Tämän vuoksi otan DA 15mm Limited putken aina mukaan, jos on pläkä aurinkoinen päivä.


Olen myös ostanut muutaman erivahvuisen 49mm ND filterin käytettäväksi DA 15mm kanssa, jotta voi käyttää pidempiä valotusaikoja valoisammallakin säällä. DA12-24mm eteen on linssin pyöreydestä johtuen vaikea laittaa filtteriä, mutta DA 15mm kanssa ei ole mitään ongelmaa. Käytän myös aika usein pyöröpolarisaatiosuodinta, jolla väritoistoa saa  parannettua esim. merenrannalla kuvatessa.


Sellaisia kokemuksia DA 15mm Limitedistä ja voin suositella linssiä lämpimästi kaikille. Linssi ei ole ihan ilmainen, mutta mun mielestä hintansa väärti, kun vertaa esim. kilpailijoiden vastaavan polttovälin obiskoihin. Tietysti zuumi on monikäyttöisempi, mutta zuumin suurempi koko ja samanlainen/huonompi kuvanlaatu kääntää edun DA 15mm Limitedin puolelle, ainakin omassa käytössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti