tiistai 4. tammikuuta 2011

Kalustofiilareita: Pentax DA*300mm f4

Blogiin kuulunee myös hifistely eli kaluston arviointi. Vaikka kalusto ei kuvaa tee, on varsinkin objektiivilla merkittävä vaikutus kuvan lopputulokseen. Perus kittiobjektiivit varmasti ovat suurimmalle osalle kuvaajista aivan mainioita työvälineitä, mutta laadukkailla valovoimaisilla objektiiveilla saa kyllä lisää mahdollisuuksia taiteelliseen tulkintaan. Ajattelin tässä blogissa myös jakaa hieman tuntemuksia ja kokemuksia omasta Pentax kalustosta.Ensimmäisenä tulilinjalle valitsin yhden tämän hetken lempi putkista: Pentax DA*300mm f4. Aikaisemmin kuvasin DA 55-300mm putkella ja telepää oli paljon käytössä. Putken optiikka oli hintaisekseen kyllä hyvä, mutta tarkennusnopeus ja ääni suurimpia vastakarvannostattajia (onko tuo sana? no nyt on). Lisäksi tirppojen kuvaaminen oli tullut vahvasti kuvaan, joten nopeampi teleputki oli "välttämättömyys" hankinta.

Ostin DA*300mm putken viime keväänä ja se on ollut ahkerassa käytössä. Putki toimii isompien tirppojen tähtäilyyn, mutta pienille linnuille saisi olla hieman pidempi polttoväli. Toisaalta putkessa on niin suuri bonus sen koko ja liikuteltavuus, että en ehkä kaipaa 400mm ja 3kg painavaa lasia kannettavaksi. Parasta putkessa on pitkän polttovälin ja suuren aukon yhdistelmän mahdollistama ja luoma fantastisen pehmeä bokeh! Lisäksi pienin tarkennusetäisyys on sen verran lyhyt, että putkea voi käyttää oikean makroputken tapaan.


Joissakin nettitesteissä moititaan putken terävyyttä täydellä aukolla, mutta omiin tarpeisiin f4 terävyys on aivan riittävä ja hieman himmenettynä loistava joka tapauksessa. Näin pitkällä putkellä tulee kuvattua pääasiassa aukoilla f4-f8, koska valo ei tahdo riittää pienemmille aukoille - 300mm putken pitäminen vakaana alkaa olla hankalaa ja sulkimen pitäisi räpsyä vähintään 1/250s. Nyt K-5 rungolla ISO arvoa voi kyllä nostaa sen verran turvallisin mielin, että se helpottaa myös teleputkella kuvaamista. Samoin runkovakaaja helpottaa hieman.

Tarkennus putkessa on nopea, mutta ei mikään huippu kuitenkaan. Äänettömyys helpottaa esim. pikkulintujen kuvaamista. Ohessa esimerkki siitä, miten teleputkella pääsee merenrannalla ottamaan rajatumpia kuvia halutusta kohteesta. Niemennokka oli varmaan n. kilometrin päässä kuvauspaikasta ja sumu liikkui tasaisena virtana niemen molemmin puolin.


Putken laatu ja mekaaninen rakenne on loistava ja iso bonus tulee sääsuojauksesta. Putkella voi huoletta kuvata vesisateessa ilman pelkoa, että kamera tai objektiivi kärsisi vesivahinkoa. Jalustatuki on tukeva ja fiksusti toteutettu, mutta itsellä ei ole ollut sille käyttöä, kun jalusta on niin rimpula. Täytyy ostaa jossain vaiheessa tukevampi jalusta. Putkessa on myös AF/MF pikavalinta, joka on myös kullanarvoinen ominaisuus. Vastavaloon kuvatessa automaattitarkennus ei tahdo lukittua ja on käytettävä manuaalitarkennusta. Oheinen kuva on otettu manuaalitarkennuksella vastavaloon.


Kokonaisuudessaan aivan loistava möntti kallista lasia ja suosittelen läpimästi kaikille - tai ainakin Pentax kuvaajille. Putki löytää tiensä kameran nokalle hämmästyttävän usein. Sen kanssa on ilo käyttää mielikuvitusta ja yrittää löytää uudenlaisia kuvakulmia kuvaamiseen.

Tällaista tällä kertaa ja ensi kerralla jotain muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti