sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

10/52 Smooth WaterTällä viikolla viikon kuvan aiheena on keväistä vesiteemaa. Kävin viikolla katsastamassa yhden puron Pornaisissa mahdollista kevättulvaa ja sen kuvaamista varten. Tällä reissulla kuvailin puron jäämuodostelmia ja ilmestyipä yksi koskikarakin paikalle saalistamaan. Kara oli vaan niin vikkelä, etten oikein ehtinyt saamaan kunnon kuvaa aikaiseksi.

Reissuun lähdin aamupäivästä ja tarkoituksena oli tulla takaisin katsomaan Mäkäräisen ampumahiihtokisaa iltapäivästä. Paikka oli uusi ja outo, joten piti ottaa tarkka kartta ja ajo-ohje mukaan, ettei reissu venyisi suotta :) No, löysin paikalle vaivatta ja puro virtasi iloisesti keväisen auringon paistaessa jo lämpimästi. Tempaisin lumikengät takakontista jalkaan ja suuntasin puron varrelle. Jonkun verran ihmisiä oli luontopolulla kävellyt, mutta lumikengät helpottivat etenemistä huomattavasti.

Reissussa oli K-5 runko ja iso läjä objektiiveja. Pääasiassa kuvasin DA*50-135mm, DA*300mm ja Tamronin 90mm macro putkilla. Lunta oli runsaasti eikä veden äärelle ollut kovin helppo päästä. Sen vuoksi kuvasin pidemmillä polttoväleillä puron penkalta ja jalusta oli tämän vuoksi erityisen tarpeellinen. Se myös mahdollisti pidemmät valotusajat veden liikkeen pehmentämiseksi. Kuvailin jäämuodostelmia ja kokeilin erilaisia valotusaikoja erilaisten vesiefektien saamiseksi.

Alas puroa kävellessä huomasin yhden koskikaran saalistamassa ja otin nopeasti 300mm putken laukusta nokalle. Yritin liikkua lähemmäksi, mutta kara oli arka ja valpastui heti kun huomasi liikettä. Sain muutaman kuvan otettua, mutta sitten kara lensi alemmaksi puron varrelle. Lähdin nopeasti perään ja tavoitinkin karan vielä kertaalleen, mutta en saanut kunnon kuvaa aikaiseksi valon puutteesta ja etäisyydestä johtuen. Muutama räpsy kuitenkin.

Viikon kuva on yksi näistä pidemmän valotusajan otoksista. Rajasin kuvaan jäämuodostelmaa ja nopeasti virtaavaa vettä. Kuvan asetuksina oli f/22, 2s, ISO 80 ja -0.3ev. Kuva on otettu 90mm Tamronilla. Jälkikäsittelyssä tummensin veden sävyjä dramaatisemman tunnelman saamiseksi. Vesi pehmeni 2s valotuksella mukavasti muodostaen kontrastin staattisen jäämuodostelman kanssa. En saanut ihan sellaista kuvaa aikaiseksi tällä reissulla kuin oli mielessä, mutta täytyy vain harjoitella enemmän ja käydä taas uudestaan tähtäilemässä.

Ohessa muutama muu kuva samalta reissulta. Mukavaa kevään odotusta!

 


 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti