maanantai 15. elokuuta 2011

32/52 Silky Water

32/52 Silky Water by schimi76
No niin taasen meni viikon kuvan metsästys viime tippaan. Kävin eilen sunnuntaina Emäsalon kärjessä kuvailemassa navakan itätuulen synnyttämiä aaltoja ja oheinen otos on tältä reissulta taltioitu.

Viikolla kuvailin jonkun verran erilaisia makrovirityksiä, mutta en saanut oikein kunnon otosta aikaiseksi. Useampana iltana oli tarkoitus lähteä käymään Emäsalossa, mutta reissu jäi sunnuntai iltaan. Mukaan matkaan pakkasin uuden Tamrac olkalaukun, johon mahtuu vähän enemmän putkia mukaan kuin aikaisempaan pieneen olkalaukkuun. Matkaan tarttui K-5 runko ja DA* mallistosta 300mm, 50-135mm ja 16-50mm sekä DA15mm, DA40mm ja DA70mm sekä ND8 ja ND400 suotimia. Jalusta oli toki myös mukana matkassa.

Perillä olikin varsin navakka tuuli ja tuulenpitävä vaatetus oli tarpeen, vaikka ilman lämpötila oli vielä n. 18 astetta. Meren rannalla tuulifaktorilla höystetty ilma tuntui ehkä 5 asteiselta. Noh, huppu päähän ja kamera jalustan nokkaan.

Kuvailin rantakivikkoa erilaisilla valotusajoilla ja yritin löytää fiksuja sommitteluja sekä optimaalisia asetuksia erityyppisille kuville. Kokeilemalla ja silmät kiinni laukomalla näistä yleensä joku onnistuu :) Muutaman kerran meinasin kyllä tuhota koko laitteiston, kun kivet olivat yllättävän liukkaita roiskevedestä. Onnistuin kuitenkin luikertelemaan reissun ilman kalustotappioita.

Sää ei ollut valon kannalta ihan optimaalinen, vaan tylsän tasaisen pilvinen, joten taivas ja horisontti oli parempi rajata pois kuvista. Lauoin surutta kuvia ja päätin vasta kotona tsekailla tarkemmin mitkä ovat onnistuneita. Olen huomannut K-5 takanäytön vääristävän valotusta jonkun verran valoisampaan päin eli jos luottaa takanäytön kuvaan, niin kuvista tulee reippaasti alivalottuneita. Histogrammi onkin täysin välttämätön apuväline tämän tyyppisiä kuvia ottessa K-5:lla. Valotinkin kuvia alkuun hieman alakanttiin, mutta sitten tajusin taas buustata valotusta +1,0ev. Kameran automatiikka kun hämääntyy veden harmaudesta.

Loppupeleissä kovin montaa onnistunutta otosta ei tullut, mutta muutama kuitenkin ihan ok. Oheinen kuva on otettu asetuksilla f18, 15s, ISO 80, +1,0ev ja DA70mm optiikalla + ND8 harmaasuotimella. Pienten limited linssien käyttö oli jossain määrin välttämätöntä, kun navakka tuuli tarttui pidempään zuumiin kiinni liian napakasti. Jälkikäsittelyn tein lightroomissa ja elementsissä. Veden liikettä pehmensin jälkikäsittelyssä vielä negatiivisella clarity säädöllä.

Semmosta. Ei muuta. Ohessa toinen hieman erityylinen kuva reissulta.

1 kommentti:

  1. Jäbä on kyl kova tässä hommassa. Ei muuta voi sanoa!

    VastaaPoista