maanantai 14. marraskuuta 2011

45/52 Luonnon jalokiviä

45/52 Jewels by schimi76

Talven ensimmäiset pakkaset on nyt koettu myös etelässä ja viikolla oli mukavasti kuuraa maassa pakkasöiden jälkeen. Tämän viikon kuvassa onkin kuurasta kehkeytyneitä vesipisaroita hämähäkin seittiin tiivistyneenä.

Viikolla oli tosiaan kaksi pakkasyötä ja tämä kuva on otettu keskiviikkona noin puolen päivän aikoihin. Aamu valkeni aurinkoisena, mutta en ehtinyt heti aamusta kuvaamaan pakkasen kohmettamia luonnonantimia. Puolen päivän aikoihin pääsin sitten kameran kanssa metsään. Aurinko oli ehtinyt jo sulattaa kuuran aurinkoisilta paikoilta, mutta varjoissa oli vielä kuuraa mukavasti ja aloitin kuvaamisen jäisistä lehdistä ja muista vastaan tulleista kohteista.

Mukana matkassa oli macro setti eli DA 35mm limited macro, Tamronin Di 90mm macro sekä DA*300m kytkettynä K-5 nokalle. Itse asiassa taisin kuvata vain Tamronilla tällä kertaa, kun DA 35mm macron kuvausetäisyys on niin pieni, että se ei oikein sovellu luonnonihmeiden kuvaamiseen. Jalustaa ei ollut mukana, kun sen viritteleminen olisi ollut niin aikaa vievää, joten päätin selvitä vakaalla kädellä, akkukahvalla ja korkeilla ISO arvoilla.

Kuuraiset paikat olivat kuitenkin niin varjoisia, että ilman jalustaa kuvaaminen ei oikein onnistunut. Valo ei kertakaikkiaan riittänyt käsivaralta kuvaamiseen macroetäisyyksillä. Pienikin kameran heilunta näkyy macrokuvissa niin selkeästi, että jäisten yksityiskohtien vangitseminen ei onnistunut. Täytyi keksiä jotain muuta kuvattavaa ja pelastus tuli vesipisaroista, jotka olivat muodostuneen auringon sulattamasta kuurasta kasvien pinnalle. Pienen kallionnyppylän päällä kasvoi näitä punaisia härpäkkeitä ja auringon valo pääsi vielä metsän läpi paistamaan siihen sopivasti. Napsin kuvia eri kantilta ja tässä onnistunein otos.


Aikani räpsittyä etsin sitten uutta kohdetta ja se löytyi vielä hieman ylempää mäeltä. Kanervien ympärillä oli pienen hämähäkin seittiä ja siihen oli tiivistynyt mukavasti vesipisaroita. Heitin itseni rähmälleni maahan ja aloin räpsimään kuvia tuosta vesipisaramerestä, joka peitti koko pienen seitin. Ongelmana vain oli, että seitti oli niin täynnä pieniä pisaroita, ettei se ollut kovin kuvauksellinen. Mutta sitten kohtalo puuttui peliin (tai ainakin amatöörivalokuvaajan tuuri) ja  tökkäsin vahingossa vastavalosuojalla kanervia. Seitti repesi kappaleiksi, mutta vesipisarat tiivistyivät isommiksi pisaroiksi käytännössä yhden seitin varaan haarautuen kuitenkin vielä toisesta päästä. 

Tämä tarjosi nyt huomattavasti selkeämmän kuvauskohteen ja siinä vierähtikin aika nopeasti, kun otin kuvia eri kuvakulmista ja eri aukkoja kokeillen. Auringon valo tuli myös sopivasti siihen kohtaan metsän läpi, että sain kohtuullisen teräviä kuvia ilman jalustaakin, vaikka ISO arvoa joutui edelleen nostamaan ISO800-1600 akselille. Tästä kuvaussessiosta viisastuneena käyn ostamassa (tai teen itse) hernepussin kameran tukemiseksi maata vasten.

Viikon kuva on yksi näistä otoksista ja jälkikäsittelyssä muokkasin valkotasapainoa kylmempään suuntaan ja säädin kirkkaus- ja kontrastiarvoja sekä vinjetointia. Kohinaa pehmensin LR3:ssa ja terävöitystä tein LR3:ssa sekä viimeistelin PS10:ssä. Tässä viikon kuvassa miellytti vesipisaroiden rytmi ja suunta kuva-alan läpi sekä taustalla näkyvien ruohonkorsien muodostama luonnollinen kehys aiheelle. Kuva on otettu asetuksilla: f4, 1/500s, ISO800. Ohessa myös muita pisaraotoksia kyseiseltä aamupäivältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti