sunnuntai 11. joulukuuta 2011

49/52 Jouluostoksilla

49/52 Christmas Shopping by schimi76 

Tällä viikolla viikon kuvassa on haettu vähän joulufiilistä. Torstai-iltana tuli yllättävän sakea lumisade ja päätin saman tien lähteä Porvooseen kuvaamaan vanhankaupungin tunnelmia. Sade tuli hieman yllätyksenä, mutta onneksi sadealue oli riittävän laaja, niin ehdin hyvin vielä kuvaamaan. Mukaan pakkasin K-5 rungon ja vedenpitävää putkea eli DA*16-50mm ja DA*50-135mm. Otin myös FA 50mm f1.4 putken, koska tiesin valon olevan todella vähissä. Sillä kuvaaminen osoittautui kuitenkin mahdottomaksi noin kovassa lumisateessa. Putki olisi kastunut läpikotaisin eikä siinä ole myöskään vastavalosuojaa estämässä hiutaleiden joutumista linssille. Ruuvasin lähtiessä vielä monopodin runkoon kiinni, niin sain edes tukea kameralle ja toisaalta sen avulla on helpompi kantaa kameraa objektiivi alaspäin suunnattuna. 

Pentaxin sääsuojaus on myös omiaan tämän tyyppiseen kuvaamiseen ja se olikin suurimpia syitä limited objektiivien ohella, miksi alun perin valitsin Pentax systeemin. Sääsuojaus kohtuu hintaan sekä mainiot limited objektiivit voittivat Canikon rintaman. Toisaalta nyt kaipaisin tirppakuvaukseen ehkä jotain Nikkor 200-400mm tyyppistä putkea eikä sellaista Pentaxilta löydy. Saa nähdä taivunko ostamaan toiseksi rungoksi eri merkkisen laitteen vai sijoitanko vain Sigman 500mm f4.5 putkeen Pentaxille. Jahas, nyt lähti vähän off-topik...

Perille päästyä sade oli vielä mukavan sakeaa ja oikeata lunta, mutta huomasin, että se on muuttumassa pian räntä/vesisateeksi. Piti siis toimia suht nopeast jos meinasin haluta kuvata lumipyryä. Onneksi tunnen Porvoon vanhankaupungin jo sen verran hyvin, että mielessä oli valmiiksi reitti, jonka ajattelin kävellä läpi. Nokalle laitoin DA*16-50mm putken. Valo ei riittänyt pidemmälle zuumille ja toisaalta laajis toimii paremmin ahtailla kujilla. Laajiksellakin ISO arvo oli koko ajan käytännössä ISO6400, vaikka aukko oli f2.8. Syväterävyys jäi siis pieneksi ja tarkennuksen kanssa sai olla tarkkana. Kuvatessa jo mietin, että nämä kuvat toimivat todennäköisesti paremmin mustavalkoisina, joten en stressannut korkeasta ISO arvosta, kun kohina ei häiritse niin paljon mv-muunnoksissa. Keskityin siis tarkennuksen kohdistamiseen ja sommitteluun sekä linssipinnan kuivana pitämiseen, mikä olikin välillä aika haastavaa kovasta tuulesta johtuen. Välillä jouduin odottamaan tuulen tyyntymistä, että voin nostaa kameran kuvausasentoon ja toisaalta yritin myös hakeutua talon nurkkien taakse suojaan.

Viikon kuva syntyi vanhankaupungin aukiolla, jossa kuvasin jonkun aikaa eri suunnista, eri kohteita. Tiesin, että aukion läpi kulkee ihmisiä ja yritin saada ihmisiä kuviin tuomaan lisäarvoa pelkkien tyhjien katujen sijaan. Kurjasta säästä johtuen kaduilla ja aukiolla oli kuitenkin aika hiljaista, mutta onneksi kuitenkin muutamia ihmisiä oli uhmaamassa sadetta. Kaksi naisihmistä käveli aukion poikki ohitseni ja mietin nopeasti millaisen kuvan saisin siitä aikaiseksi. Ratkaisevaa oli tietysti mihin suuntaan he olivat menossa ja onneksi reitti suuntasi joen rantaan menevälle tielle, niin sain samaan kuvaan sommiteltua myös aukion vanhan tienviitan. Lumisade oli myös sopivasti sakeimmillaan ja isoja hiutaleita leijaili pienempien hiutaleiden seassa tuoden kuvaan kunnon talven ja joulun tuntua. 

Kuva otettu jo aikaisemmin mainituilla asetuksilla f2.8, 1/60s, ISO6400 ja 39mm polttovälillä K-5 + DA*16-50mm combolla. Rajasin kuvaa hieman jälkikäsittelyssä, jotta sain sommittelun toimimaan vielä paremmin. Mustavalkomuunnoksen tein Lightroomissa ja säädin jokaista värikanavaa erikseen, jotta sain lumisateen erottumaan paremmin. Kontrastia lisäsin myös rutkasti, koska itse tykkään, että mv-kuvissa on voimakas kontrasti - tämä lienee makuasia. Sipasin nurkkiin vinjetointia kohteen korostamiseksi ja lopuksi yritin löytää sopivan tasapainon terävöityksen ja kohinanpoiston välillä.

Kuvaisin reissulla n. 200 ruutua ja seassa oli muutamia muitakin suht onnstuneita otoksia, joista ohessa pieni otanta. Ensi viikkoon!3 kommenttia:

 1. Mukavan näköistä settiä, niin ja aina mukavaa nähdä tuttuja kohteita omasta nykyisestä kotikaupungista. Itse ostin vasta nyt ekan kiinteän 35/1.8 objektiivin, joten ihan muva päästä harjoittelemaan valovoimaisemmalla putkella tuonne ulkoilmaan. Kunhan vaan tulis hieman lunta ja sitä kautta edes hieman valoa, mutta noista sun otoksista sai taas joitain ideoita ulkoiluun.
  T:Jukka

  VastaaPoista
 2. Mahtava fiilis välittyy kuvista. Hyvin olet vanginnut iltahämärän ja lumisateen, vaikka hieman haastavat olosuhteet ovat olleetkin. Miellyttävää jälkeä kamerasi tekee iso6400:lla.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Mukava välillä kuvailla hieman erilaista settiä ja Porvoo on lempikohteita katukuvaukselle. Kelikin suosi :)

  VastaaPoista