sunnuntai 2. lokakuuta 2011

39/52 Aamukalassa


Tällä kertaa viikon kuvassa ollaan sumuisissa tunnelmissa. Sunnuntaiaamu oli  varsin kylmä ja meri höyrysi upeasti aamuauringon noustessa. Tässä hieman tarinaa tämän aamun kuvausreissusta. 

Laitoin illalla herätyksen aamuksi 06:15 ja tarkastin herättyäni millainen sää ulkona on. Illalla olin jo varmistanut forecan pilvisyyskartasta, että aamu todennäköisesti valkenee selkeänä ja vähätuulisena. Ja näinhän siinä kävi. Taivas oli selkeä ja mittarissa oli 0,8 astetta lämmintä, joten arvelin, että lämmin meri päästeli varmasti höyryjään ilmaan. Söin kevyen aamupalan kahvin kera ja pakkasin reppuun K-5 kaveriksi DA* putket: 16-50mm, 50-135mm, 200mm ja 300mm. Lisäksi otin mukaan Pentax Q:n ihan kokeilumielessä. Repussa oli myös vara-akku, muistikortti sekä linssiliina. Jalustaa en jaksanut kantaa mukana, vaan laitoin K-5:n monopodin nokkaan ja starttasin auton. Ajoin pari kilometriä meren rantaan ja kävelin tutulle kuvauskalliolle, josta meri aukeaa hienosti lähisaarien välistä.  

Heti paikalle saavuttuani huomasin, että tässä aamussa olisi kuvauspotentiaalia. Sumu virtasi rannikolta merelle päin ja aurinko oli nousemassa lähes pilvettömältä taivaalta, kuitenkin pienen pilviharson takaa. Aamun ensivärit olivat jo todella lupaavat ja otin muutamia kuvia ennen auringonnousua.
Sitten vain istuin kalliolla odottelemassa auringonnousua, joka värjäisi sumun raikkailla väreillään. Sumu oli välillä todella runsasta ja kuvailin lähinnä DA*300mm putkella erilaisia yksityiskohtia lähisaarista sumun seasta. Kalastajat lähtivät aamun valjetessa liikenteeseen ja sain yhden venekunnan sopivasti mukaan omiin kuviinkin tuomaan lisäarvoa pelkän sumun sijaan, kuten viikon kuvassa kävi.

Auringon noustua alkoi sitten todellinen sarjatulikuvaus, kun luonto heräsi eloon ja syksyn värit alkoivat räiskymään ympärillä auringonvalon vaikutuksesta. Istuin kalliolla ja otin kuvia todella paljon ajatuksena sitten poistaa kotosalla kaikki turhat ja samankaltaiset kuvat. Onneksi muistikortti oli tilavuudeltaan 16gb ja siihen mahtuu raw kuviakin ihan mukavasti. 

Siirryin sitten kalliolta hieman pidemmälle rantaa pitkin etsimään uusia kuvakulmia. Räpsin muutamia kuvia rannalla laajakulmalla, mutta niistä ei oikein tullut mitään järkevää aikaiseksi. Ilmeisesti mulle sopii paremmin pitkät teleputket :) Vähän matkan päästä ranta nousee jälleen kalliolle ja sieltä aukeaa hyvä näkymä vastarannan venesatamaan ja kaislikkoiselle merenlahdelle. Lahdella oli parkissa myös yksi vene ja se oli mukava kohde kuvata sumun keskeltä.


Kuvailin kalliolla myös rantaruohoja ja aamukastetta, mutta pidetään tämä blogi nyt sumuaiheisena. Aurinko oli jo selvästi noussut taivaanrannan yläpuolelle ja valaisi hienosti vastarannan ja välissä olevat saaret. Sumua virtasi edelleen runsaasti saarten välissä ja se loi mukavan kolmiulotteisen vaikutelman kuviin.
Sitten lähdin kävelemään takaisinpäin ajatuksena kuvailla vielä puiden lehtiä auton läheisyydessä, jossa on upea vaahterapuiden muodostama rantametsä. Aamuauringon valo tulee siihen juuri oikeasta suunnasta ja valo siivilöityy pehmeästi syksyn väreissä loistaviin lehtiin. Matkalla huomaisin kalastusvenekunnan siirtyneen kauemmaksi merelle ja näppäsin  kuvan veneestä sekä kaukaisista luodoista. Juuri kun olin menossa metsän siimekseen, huomaisin vielä harmaahaikaran lentävän meren yllä ja ehdin juuri napata yhden kuvan siitä, vaikka kuvausetäisyys olikin hieman liian suuri.Kuvailin vaahteran lehtiä vielä puolisen tuntia ja suuntasin kotia kohti klo 10:00 aikoihin. Reissussa kului siis kolmisen tuntia, mutta aika meni kuin siivillä. Hieno aamu ja hieno tapa aloittaa päivä täynnä aamuauringon antamaa energiaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti