lauantai 17. maaliskuuta 2012

Kalustohankintoja

Jahas, on taas tovi vierähtänyt blogin päivityksestä. Sää ei ole oikein suosinut kuvaamista ja myös aika on ollut hieman kortilla. Niinpä on joutunut keskittymään olennaiseen eli kalustopäivityksiin :) Tällä kertaa kohteena on tosin ollut tietokone rautapuoli eikä niinkään valokuvauskalusto. Vanha HP alkoi jäämään pahasti jalkoihin Lightroomin käytössä ja oli aika vaihtaa tuoreempaa vääntöä konehuoneeseen.

Olen jo pitkään pohtinut vaihtamista Applen leiriin ja nyt oli sopiva aika tehdä tämä loikkaus. Ostin jo vuoden vaihteessa Ipadin, joten kynnys ei ollut enää niin suuri. Windows koneissa on alkanut jurppimaan jatkuva jumiutuminen ja säätäminen, joten toiveissa nyt olisi, että Mäkki pysyisi toimintakykyisenä hieman pidempään. Kun tämän loikkauksen olin päättänyt tehdä, niin sitten tulikin ongelmaksi, että mikä olisi mulle paras kombo käytettävyyden ja toisaalta väännön suhteen. Harkitsin pitään iMac 27" versiota, mutta en halunnut olla enää sidottu pöytäkoneeseen ja toisaalta iMacin näytössä ei ole kuin 85% adobe rgb väriavaruudesta. Sama syy pudotti pois myös Mini Mac + thunderbolt displayn. Näinpä jäljelle jäi läppäri (mikä tosin oli koko ajan ykkösvaihtoehto) ja siihen sopiva ulkoinen näyttö. 

Painin pitkään Mac Airin ja Mac Pron välillä, mutta käytännön syyt kallistivat valinnan Mac Pro puolelle. Ajattelin, että automatkoilla olisi ihan mukava katsella leffoja ja Prossa on edelleen optinen levyasema. Samoin tallennustilaa ja vääntöä löytyy Airia enemmän. Lopputuloksena hain kaupasta MacBook Pro i5 2,4hz, 8gb, 500gb, 13" näytöllä. Mukavasti mukana kulkeva, mutta silti suorituskyvyltään ihan kelpo kone. Olen nyt jonkun verran vääntänyt Lightroomilla kuvia ja koneen vääntö riittää hienosti. Tosin kun on käyttänyt täydellä teholla jonkun aikaa, niin koneen lämpötila nousee ja jäähdytin alkaa jylläämään lämpöjä alas. Samalla myös suorituskyky laskee ja LR säädöt alkavat vähän tökkäämään. Mutta tuo on pientä verrattuna vanhan koneen kanssa kärsittyihin ongelmiin. 

Applen iPhoto on myös kelpo ohjelma LR:n kylkeen nopeisiin muokkauksiin ja paljon toimivampi kuin windowsin vastaava oma "ohjelma". Lightroomin käytölogiikka Mac versiossa on onneksi samanlainen kuin windowsissa, niin ei mennyt kauan opetellessa käyttöä. Tosin kun päivitin LR 4, niin perusäätöjen logiikka on muuttunut totaalisesti, mikä aiheutti hetken pään vaivaa. Mutta nyt homma sujuu ja LR:n teho säädöissä on entisestään parantunut.

Ulkoiseksi näytöksi valitsin pitkän hieromisen jälkeen hinta/laatusuhteen vuoksi 24" Asus ProArt 246 lcd näytön. Näyttö toistaa 98% adobe rgb väriavaruudesta ja muutenkin ominaisuuksiltaan lähes ammattitason kamaa. Kalibroinnin jälkeen kuvanlaatu on hieno ja riittää mun käyttöön mainiosti. LR työskentely helpottui huomattavasti, kun säädettävän kuvan saa kokonaan ulkoiselle näytölle ja säädöt tekee macin näytöllä. Hieman säätöjen näkymisessä on viivettä, mutta ei häiritsevästi. Harkitsin myös 27" näyttöä, mutta ahdas ja pieni työskentelytila rajoitti tarpeen 24" näyttöön.

Eipä tässä tällä kertaa muuta. Ehkäpä bloggaan muutaman vanhan kuvan erikseen, kun kokeilin uuden koneyhdistelmän ominaisuuksia tähän kylkiäiseksi. Demonstraatio siitä, miten kuvaan saa fiiliseroja pelkällä valkotasapainon säätämisellä. Ensimmäinen on kameran näkemys ja loput säädetty LR:ssä. Viimeisenä on myös mv-muunnos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti