sunnuntai 20. helmikuuta 2011

7/52 AuringonlaskuTällä kertaa viikon kuva on taas auringonlaskusta. Tosin tällä kertaa hieman erilainen näkemys aiheesta. Tässä lyhyesti kuvan synnystä.

Lähdin n. tuntia ennen auringonlaskua lähimetsään kuvailemaan. Tällä kertaa otin mukaan vain K-5 rungon ja DA*300mm obiskan tarkoituksena ottaa yksityiskohtakuvia laskevaa aurinkoa vasten. Pakkasta oli -15 astetta ja aurinko paistoi, joten keli oli mitä mainioin talviselle ulkoilulle. Laitoin untuvatakin päälle, lumikengät jalkaan ja painoin metsän siimekseen taas intoa puhkuen.

Olin jo perjantaina käynyt samassa pusikossa tähtäilemässä ja palasin samoille mestoille taas tänään. Olin hieman etuajassa, joten silmäilin samalla uusia kuvauskohteita. Käpytikka hakkasi kelopuuta mahtavalla rummutuksella ja seurailin tikan puuhia mielenkiinnolla. Itse asiassa tikkoja oli kaksi, luultavasti pariskunta, ja ne etsivät ravintoa ilta-auringon vielä lämmittäessä. Tikka oli sen verran kaukana ja ylhäällä mäen päällä, että en saanut kunnon kuvia aikaiseksi, mutta täytyy palata paikalle eri suunnasta joku toinen päivä. Tuolla kohtaa mäessä oli pystysuora kallio, mikä esti kiipeämisen lähemmäksi.

Sitten aurinko painui lähelle horisonttia ja valo muuttui oranssin sävyiseksi. Kuvasin kuusen oksia vasten laskevan auringonvaloa ja sain muutamia ihan kivoja kuvia aikaiseksi. Aurinko painui puiden taakse, mutta mäen päälle aurinko vielä paistoi. Lähdin nopeasti kiipeämään ylös mäelle jyrkänteen päädystä. Hämmästelin jälleen kerran kuinka vaikeista paikoista lumikengillä voikaan kiivetä. Pitoa riittää ja neliveto päällä homma luistaa.

Mäelle noustua etsin sopivaa paikkaa mistä auringonlasku avautuisi puiden lomasta ilman oksien häirintää. Horisontissa kasvaa yksi isompi kuusi ja aurinko laskee nyt juuri sen juurelle. Tiesin tämän jo perjantain kuvausreissulta, joten toivoin vain pilvien tuovan hieman eloa kuvaan, kun perjantaina taivas oli tylsähkö. Tämä on klassinen esimerkki kuinka tärkeää on tutkia ympäristöä etukäteen ja palata hyvälle kuvauspaikalle paremman valon toivossa.

Tämä kuva on sarjan viides kuva. Ensimmäisessä kuvassa aurinko oli  suoraan kuusen takana, mutta se ei näyttänyt tasapainoiselle ja valotuksen saaminen kohdalleen oli aika haaste. Odottelin siis auringon siirtymistä hieman oikealle ja alemmaksi, jolloin valon voimakkuus myös laski ja siten helpotti valotusta.

Kuva on otettu aukolla f8, 1/1600s, ISO200 ja -1,3 valotuksen korjauksella. Pitkällä putkella käsivaralta otettuna halusin suljinajan lyhyeksi ja sen vuoksi ISO200. Aukkoa himmensin  pienemmäksi, kun en ollut varma saanko muuten kaikki puut teräväksi. Kaukaa oli nimittäin vaikea hahmottaa puiden syvyyseroja.

Kuva on muokattu raw tiedostosta Lightroomissa. Kroppasin kuvaa n. puoleen alkuperäisestä, jolla sain auringon näyttämään suuremmalle ja samalla tasapainoisen asettelun kuusen kanssa. Kuvaan on tehty normaalit perussäädöt ja terävöitys. Valkotasapainoa säädin hieman viileämmäksi, kun alkuperäisessä oli todella voimakas oranssiväri. Kuvasta tuli hieman rauhallisempi tällä säädöllä.

Ohessa muutama muu otos tältä viikolta. Hyvää viikonalkua!
2 kommenttia:

  1. aivan ihania kuvia! Itse olen vasta aloitteleva kuvaaja, ja seurailenkin paria valokuvausblogia taitojen kartuttamista silmälläpitäen ja tietenkin toisten kuvia ihastellen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Toivottavasti saat jotain ideoita näistäkin. Ota paljon kuvia ja sitten vielä paljon lisää :)

    VastaaPoista