maanantai 25. huhtikuuta 2011

16/52 Takaa-ajoPääsiäinen alkaa olla vietetty ja on aika kirjoittaa blogi viime viikon kuvasta, joka on tällä kertaa lintuaiheinen. Kuva on otettu lauantaiaamuna Parikkalan Siikalahdella ja ohessa tarkemmin kuvan syntyhistoriasta.

Pääsiäisloman aikana kuvasin aika paljon ja loppuviikolla sääennustukset lupasivat aurinkoista ja lämmintä säätä. Kevään kunniaksi innostuin taas kuvaamaan tirppoja ja viikon aikana tuli monenlaisia otoksia otettua. Loppuviikolla oltiin Savonlinnassa ja ajatuksena oli vierailla Siikalahdella joku aamu. Verryttelynä käytiin Putkilahden lintutornilla Rantasalmella torstaina ja perjantaina. Siellä oli kurkia, telkkiä ja ruskosuohaukkoja ja haukoista sainkin jonkun verran kuvia otettua. Tässä bloggauksessa keskityn kuitenkin joutseniin, joita tuli vastaan viikon aikana monessa käänteessä.

Lauantaille sääennustukset lupasivat kaunista ja suht pilvetöntä säätä, joten lauantaiaamu sopi hienosti Siikalahden reissulle. Heräsimme aamulla klo 3:45 ja suuntasimme autolla kohti Parikkalaa. Ajatuksena oli ehtiä juuri auringonnousun aikaan Siikalahdelle, jolloin valo olisi varmasti pehmeimmillään. Olin katsonut netistä etukäteen (tiira.fi), että osa Siikalahden lajistosta oli jo saapunut, mutta paljon lajeja oli vielä tulematta, kuten mustakurkku-uikku eli kavereiden kesken karvanoppaelvis. Mutta varmasti perillä olisi jo sen verran elämää, että jotain kuvattavaa osuisi kohdalle.

Aamupalan nautimme Särkisalmen ABC:llä ja sen jälkeen olimme valmiita suuntaamaan Siikalahdelle. Saavuimme parkkialueelle sopivasti hetki ennen auringonnousua ja ehdimme kävellä lintutornille ilman suurempaa kiirettä. Mukana laukussa oli DA* putkistoa eli 300mm, 50-135mm ja 16-50mm sekä DA15mm limited. Näistä kuitenkin DA*300mm oli käytännössä koko ajan nokalla. Hieman ko putken polttoväli on lyhyt, mutta sillä olen toistaiseksi sinnitellyt. Sigman 500mm putki kyllä välkkyy mielessä ja jossain vaiheessa se tulee varmaan hommattua, jos Pentax ei tee pidempää putkea. DA*300mm piirto on kyllä huippuluokaa - samoin väri/kontrasti, mutta tarkennuksessa on välillä hieman toivomisen varaa. Liian paljon tulee hutikuteja varsinkin lentävistä linnuista, vaikkakin tilanne on parantunut K-5 rungon myötä verrattuna K-7:aan. Rungon tarkennusalgoritmeillä on siis myös osansa tässä sopassa.

Siikalahdella menimme ensin lintutorniin ja tehtiin yleissilmäystä alueeseen. Paikalla oli myös Birdlifen porukkaa laskemassa lintuja. Auringon ensimmäisten säteiden valaistessa lahdella näkyi joutsenia, telkkiä, lokkeja, punasotkia, sorsia, töyhtöhyypiä, nokikanoja yms. Petolintuja ei juurikaan näkynyt poislukien muutama haukka. Räpsyttelin siinä jonkun aikaa, mutta linnut olivat aika kaukana, joten siirryimme "piilokojuun" katsastamaan tilannetta.

Piilokojusta lintuja pääsikin kuvaamaan lähietäisyydeltä, mutta vielä ei lintuja ollut paikalla ylettömästi. Huomasin kaksi joutsenta ruovikon takana ja toivoin, että ne olisivat uineet hieman lähemmäksi kojua kunnon kuvausetäisyydelle. Kuvailin siinä telkkiä ja nokikanoja, kun joutsenet alkoivat pitää kovaa älämölöä ja arvelin niiden olevan liikekannalla. Siirryin toiselle puolelle kojua, jotta sain paremman näköyhteyden joutseniin, mutta olin hieman myöhässä. Toinen joutsenista oli jo nousukiidossa, enkä ehtinyt saada kojun lasia pois edestä riittävän nopeasti. Ehdin kuitenkin saamaan kameran kuvausvalmiuteen ennen juuri kun joutsen nousi ilmaan n. 50-60 metrin metrin päässä.

Viikon kuva onkin napattu tästä tilanteesta. Kaksi lokkia hätisteli joutsenta lennossa ja joutsen lensi suoraan piilokojun ohitse lokit kintereillään. Tarkennus ehti ottaa joutsenen kiinni juuri sopivalla etäisyydellä ja tämä kuva oli sarjan ensimmäinen. Aurinko oli noussut jo jonkun verran ylemmäksi, mutta valo oli edelleen pehmeä ja värjäsi taustan erikoisella ruskean kellertävällä sävyllä. Kuva on otettu asetuksilla f4, 1/500s, ISO400, mikä riitti juuri sopivasti pysäyttämään liikeen.

Toinen joutsen puoliso jäi vielä paikoilleen ja arvelin sen seuraavaan hieman myöhemmin ja näin kävikin. Tällä kertaa olin hieman paremmin valmiina ja ehdin kuvaamaan nousukiitoa, mutta tarkennus ei oikein ottanut kiinni toivotulla tavalla ja lisäksi kojun ikkunanreuna iski vastaan juuri kriittisellä hetkellä. Menetin siinä tohinassa tarkennuksen ja tämän joutsenen ohilento jäi ikuistamatta.

Kuvailin Siikalahdella muutamia tunteja ja otoksia kertyi useita satoja. Siirryimme sitten autolla aivan Venäjän rajaa pitkin hieman pohjoiseen, jossa on myös useita lintutorneja. Sielläkin otoksia kertyi vielä lisää mm. useiden kymmenien joutsenten ryhmittymästä järven lahdella. Reissusta palattiin n. klo 10:00 ja sitten oli pienten nokkaunien aika.

Ohessa muita viikon aikana kertyneitä otoksia joutsenista. Tulevan viikon aikana yritän ehtiä blogata myös muista linnuista, joita kennolle tallentui viime viikon aikana - kuten kurkia ja ruskosuohaukkoja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti