maanantai 26. syyskuuta 2011

Kalustofiilareita: Pentax Q


No niin, nyt on uusi leikkikalu taas käsissä. Kävin tänään Topshotista hakemassa Pentax Q:n ja tässä nyt ensimmäiset fiilikset kamerasta.

Heti otettuani kameran käteen tuli fiilis, että onpa stydi paketti. Pienikokoinen ja jämäkkä runko tuntuu todella hyvälle kädessä ja herättää selvästi verrokki Panasonic LX-3:sta enemmän luottamusta kestävyyspuolella. Kamera on pieni, mutta silti näppäimet ovat hyvin hallittavissa eikä virhepainalluksia juuri tullut. Toki näppäimiä ei ole niin paljon kuin K-5:ssa, mutta kaikki tarpeellinen tuntuu olevan helposti saatavilla. Käyttölogiikka on tuttua Pentaxia viime kameroista enkä tarvinnut manuaalia ominaisuuksien selvittämiseen. Jotain epäolennaisia juttuja pitää kuitenkin tarkastaa vielä sieltäkin.

Laukaisin vaati hieman totuttelua, koska tuntuma on hieman erilainen kuin isommissa Pentaxin rungoissa, mutta nopeasti sekin tuntui ihan luontevalta. Säätörullassa on selkeät pykälät, joka on varmaan hyvä näin pienessä kamerassa, ettei asetukset muutu liian helposti kesken kuvaamisen. Suurimpana miinuksena huomasin heti suht pitkän kirjoitusajan raw tiedostoissa eli kuvaa ei voinut katsoa kovin pian kuvan ottamisen jälkeen näytöltä, vaan kesti hetken ennen kuin kuva oli siirtynyt bufferista kortille.

Etupuolen säätörulla on myös kätevä, mutta vielä on hieman pimennossa saako sen vaikutuksen vaihdettua nopeammin kuin valikonkautta. Itsellä on luontevinta pitää kuvasuhdesäätö päällä ko. rullassa. Erilaisia efektikuvia tulee otettua sen verran harvoin, että ne voi laittaa päälle valikon kautta. Kaiken kaikkiaan ensituntuma on postiivinen, mutta varsinaista kuvanlaatua en ole juuri ehtinyt tarkastelemaan. Ohessa kuitenkin muutama kuva. Kuvat aukeavat suuremmaksi klikkaamalla.

Ensimmäinen on otettu raw muodossa ja muutettu Silkypix ohjelmalla jpeg muotoon. Lisäsin hieman kontrastia ja säädin valkotaspainoa 200K viileämmäksi. WB hehkulampun valossa oli hitusen lämpimään päin kaikissa kuvissa, joten sen osalta Q:ssa olisi firmware päivityksen aavistuksen hienosäätämistä. Toki kyse on myös mieltymyksestä ja subjektiivisesta näkemyksestä.


Kuva on otettu asetuksilla f1.9, 1/60s, ISO500.

Tässä toinen kuvatus, joka on otettu blogin kirjoittamisen lomassa. Valo tulee suoraan hehkulampusta aiheuttaen kuvaan kovat varjot. Kuvan otin jpeg muodossa ja Lightroom 3:ssa avasin vähän varjoja ja tuunasin kohinanpoistoa. Terävyyttä lisäsin vielä lopuksi Elements 10:ssä.


Asetukset olivat f5, 1/30s, ISO1600.

Tässäpä fiiliksiä tähän alkuun. Tulevina päivinä pääsen varmaan uloskin kokeilemaan kameraa ja postailen taas fiiliksiä ja kuvia, kunhan on jotain järkevää sanottavaa (tai ainakin sanottavaa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti