tiistai 28. kesäkuuta 2011

Pentax Q

No nyt sitten on huhu NC-1 peilittömästä Pentax järjestelmästä realisoitunut ja huhuissa oli vahva perä. Pentax Q ominaisuudet vastasivat huhuissa ennustettuja tietoja ja kuvatkin vastasivat lopullista tuotetta. Tuloksena on siis varsin mielenkiintoinen laite, josta ei ainakaan puutu rohkeutta tässä markkinatilanteessa. Pentax Q:n 5,6x kroppikenno on herättänyt hämmästystä foorumeilla ja kamera on teilattu alas jo ennen kuin kukaan on nähnyt yhtään sillä otettua kuvaa.

Itse olen odottanut mahdollisimman pientä ja kompaktia järjestelmäkameraa. Olen hypistellyt Panasonicin malleja sekä Olympuksen malleja, mutta aina olen todennyt saman, että koko ero K-5 + limited linssit kombinaatioon on liian pieni. Tämän vuoksi mulla on ollut käytössä Panasonic LX-3, joka onkin mainio kompaktikamera. Nyt Pentax Q:lla olisi potentiaalia korjata tämä tilanne.

Kamera näyttää todella kompaktilta ja sitä se onkin. Toki kiinteän 47mm kanssa kameran taskuun laitettavuus kärsii, mutta täytyy nähdä kamera livenä ennen johtopäätöksiä. Kuvakenno on pieni, mutta kyseessä on uusi Sonyn kehittämä kenno, jonka suorituskyky vielä kysymysmerkki. Pienellä kennolla ei tietenkään ole yhtä hyvät hämäräkuvausominaisuudet tai dynamiikka kuin APS-C tai micro 4/3 kennolla, mutta mulla kompaktikamera on lähinnä backup kamera ja toisaalta ulkokäyttöä varten, joten pieni kenno ei välttämättä ole mikään ongelma. Jos edes ISO1600 on siedettävä, niin homma toimii, kun kiinteän optiikan valovoima on kuitenkin f1.9. Muutenkin nykyisillä pienten kennojen kuvanlaadulla saa olla aika velho, jos erottaa hyvässä päivän valossa otetut kuvat järkkärin ja kompaktin välillä, ellei ala tarkastelemaan kuvaa ihan tosissaan. Kennon 12,4mpix on myös ihan riittävä ainakin omassa käytössä. Jos Pentax Q:n kiinteä optiikka on vielä huippulaatuista, niin kuvanlaatu voi olla erinomainen. Mielenkiintoista nähdä. 

Muista ominaisuuksista silmiin pistää raw-kuvaus mahdollisuus sekä suht nopea, mutta puskuriltaan pieni 5 kuvaa/s sarjakuvaus. Videokuvaus ominaisuudet ovat mulle turhia kaikissa kameroissa, mutta saattaa sitä joskus innostua jonkun pätkän kuvaamaankin. Magnesium runko on varmasti jämäkkä ja kestää kovaakin käyttöä. Rungossa näyttäisi olevan säätimet hyvin käsillä, vaikkakin itselle saattaa tulla ongelmia saada pitkät sormet taipumaan miniatyyrikameran ympärillä oikealle kohdalleen. LCD näyttö valtaa koko takapuolen, mutta onneksi siihen on 3 tuumainen saatu mahtumaan. Kuvakokoja on tarjolla useita 3:2, 4:3, 16:9 ja 1:1. Tämäntyyppisessä kamerssa sitten erilaisten digitaalisten filttereiden ja efektien käyttö korostuu, koska tällä kamera lienee tarkoitus pitää hauskaa :) Itsekin joskus kikkailen K-5 muokkausominaisuuksilla ja vaikka harvoin käytän noita lopullisessa kuvassa, on niillä mukava toisinaan pelata.

Optiikka puolella tuo kiinteä 47mm f1.9 on must, mutta itsellä saattaa jäädä tuo peruszuumi hankkimatta. Jos/kun kameran ostan, niin voi olla, että pärjäilen pelkästään tuolla kiinteällä lasilla, etenkin jos niitä on tulossa myös muilla polttoväleillä. Kuvailen jo nyt niin paljon kiinteillä optiikoilla, että tällaisella kompaktilla kameralla se on melkein luonnollisempi vaihtoehto muutenkin. Toki voi joutua kantamaan useampaa putkea mukana.

Hinta on vielä arvoitus, mutta tuskin se Pentax harrastajalle on esteenä. Toki esim. Canon G12 tai Olympus XZ-1 voisi olla hinta-laatusuhteeltaan järkevämpi, mutta huomattavasti tylsempi vaihtoehto :)

theonlinephotographer on kirjoittanut mielenkiintoisen artikkelin Q:sta.

Sellaista. Kirjoittelen varmasti kokemuksia kamerasta, kunhan kameraa on saatavilla ja sen saa hankittua. Laitetaan tähän mukaan nyt vielä yksi K-5 rungolla loihdittu kuva, niin ei ole pelkkää kuivaa tekstiä.

1 kommentti:

  1. Komea kuva on. Mikä se on ollut linssinä kuvattaessa? Olen ite aloittanut kuvausharrastuksen vuoden alkupuolella ja kamera on Pentax K-5. Olisi kiva vaihtaa kokemuksia kamerasta ja kuvaamisesta. Jos viitit niin laita mulle sähköpostia et voisinko esim liittyä tuohon sivustoon tms?
    pvisala@hotmail.com

    VastaaPoista