lauantai 29. joulukuuta 2012

Joulun pakkastunnelmia

- 31 C by schimi76


Nyt onkin taas jonkun aikaa viimeisestä postauksesta, kun ei ole taas ehtinyt oikein kuvailemaan eivätkä kyllä ole kelitkään erityisesti suosineet. On nämä Suomen marras/joulukuun kelit kyllä aika tasaisen harmaita... Joulun aikaan Vuokatissa oli kuitenkin kunnon pakkaskelit ja aurinko paistoi mukavasti. Ongelmaksi meinasi muodostua kuitenkin  - 20 -30 C pakkasasteen lämpötilat, mutta asiallisesti varustautuneena siitäkin selvisi.

Mukana matkassa joululomalla oli K-5 rungon kanssa DA*16-50mm ja DA*60-250mm putket sekä DA15mm limited, DA35mm limited ja FA31mm. Tuo FA putki on nykyään matkassa, jos on tiedossa kuvaamista sisätiloissa, kun sen piirto ja polttoväli sopii aika kivasti ahtaisiin sisätiloihin. Sai joulupukin mahtumaan ruudulle pienessäkin olohuoneessa :)

Pakkaselta suojauduin Salomonin untuvatakilla, jossa on erittäin isot taskut tarvikkeille, kuten vara-akulle ja kaukolaukaisemelle yms. Varsin kätevä takki kuvaushommiin kovalla pakkasella. Jalassa oli Salomonin talvikengät, joissa on korkea varsi ja lämmin vuori - myös varpaat pysyivät lämpimänä. Kädet on aina se suurin ongelma, mutta ostin viime talvena ohuet silkkihanskat topattujen gore-tex hanskojen alle ja tuolla yhdistelmällä pärjäsi yllättävän hyvin. Mukana oli kyllä paksut rukkasetkin, mutta niihin ei tarvinnut onneksi turvautua, kun laukaisimen painamisesta muodostuu rukkasilla aina ongelma.

Kamera toimi myös hyvin pakkasessa. Yhtenä päivänä olin n. -27 C asteen pakkasessa 1,5h ulkona eikä tarvinnut edes akkua vaihtaa. Hieman peilin liike ja pienen lcd näytön toiminta oli loppuvaiheessa jähmeää, mutta toiminnallisuutta se ei haitannut. Myös DA* putkien toiminta pysyi hyvänä, vaikka zuumin vääntäminen jäykistyikin aika lailla. 

Ohessa muutamia auringonlasku otoksia Naapurinvaaralta ja Vuokatin vaaralta.


5 kommenttia:

 1. Kylmääkin kylmempää, tosiaan! Ihan pakkasen paukkeen kuvasta aistii!!

  VastaaPoista
 2. Upeita kuvia, voisi katsella isompanakin!

  VastaaPoista
 3. Talviyö-kuva hieno (-31C). Omat kokemukset pentaxista (ja olympuksestakin) on, että itse hyytyy ennemmin kuin kamerat pakkassäässä.

  Muu setti: 1/18 kuvassa tuo karkkikepin näköinen viemäriputki? hieman haittaa, samoin katto; kuva 2/18 kelkänjäljillä hieman menovettä? läikkyneenä lumelle. Suosikki on tuo jäniksenpolku (se pidempi jälki versio), muutenkin plussaa kuvista siinä ettet ole vetänyt sävyjä ihan hirveäksi magenta-voittoiseksi, vaan on vielä luonnollista ja raikasta (sitä ns. Tikkurilan mainoskuvaahan välillä näkyy eri nettigallerioissa yllinkyllin). Toiseksi viimeisessä kuvassa olisin ehkä kokeillut myös tiukempaa rajausta etualan mäntyyn+oksiin+aurinkoon = toisesta laidasta aika reilusti pois tavaraa.

  VastaaPoista
 4. Hienot ovat maisemat - kylmät ovat näkymät...!
  Kyllä se kamera on hyvin toiminut pakkasessa.
  Akku on ainoa joka saattaa hyytyä.
  Kuvaajan on vain pukeuduttava tosi lämpimästi.
  Mahtavaa sarjaa Suomalaisesta luonnosta ja pakkasesta.

  Hyvää jatkoa vain talvikuvauksiin.
  Eko

  VastaaPoista