sunnuntai 9. tammikuuta 2011

1/52 YksinäinenNo niin, vuoden ensimmäinen viikko takana ja "kuva viikossa" -projektin ensimmäinen otos tässä blogattuna. Sää oli koko viikon aikalailla huono valokuvaukseen. Lauantaiaamuna näytti selkeältä, mutta pilvet täyttivät taivaan varsin nopeasti. Tänään sunnuntaina sään lauhtuminen kuitenkin tiivisti hieman usvaa/sumua ja ajattelin lähteä käymään meren rannalla katsomassa, jos jotain graafista kuvattavaa löytyisi. Vesisadekin taukosi, joten sää oli ihan ok kuvausreissulle.

Ajelin Porvoon Emäsaloon ja toivoin, että Varlaxuddeniin olisi joku tehnyt käveltävän polun. Emäsalon tie oli tosi loskainen ja meinasin jo kääntyä takaisin, mutta ajattelin kuitenkin taistella perille saakka. Polkukin oli tehty, joten homma toimi. Ei muuta kuin kalusto esille ja rantaa kohti.

Mukana oli vanha K-7 runko, kun K-5 meni takuuhuoltoon sensorin tahraongelman vuoksi. Uusi runko on tulossa tilalle, mutta sillä aikaa ulkoilutetaan vanhaa sotaratsua. Sateisesta säästä johtuen mukana oli koko lauma DA* putkia eli 16-50mm, 50-135mm, 200mm ja 300mm. Lisäksi otin varalta DA 12-24mm mukaan, jos maisemakuvaa olisi tarjolla, mutta se oli aika turha toivo. 

Rantaan päästyä totesin, että taisi olla hukkareissu. Keli oli tosi tukkoinen eikä sillä kohdalla näkynyt oikein mitään kuvattavaa. Lisäksi polku päättyi nuotiopaikalle, joten liikuminen rannalla menisi lumessa tarpomiseksi. Tutkailin hetken aikaa maisemia ja sitten huomasin kalliolla tämän yksinäisen puun, joka voisi tarjota kohteen kuvalle. Otin ensin kuvia kauempaa 200mm putkella, mutta en oikein ollut niihin tyytyväinen. Ei auttanut muu kuin lähteä tarpomaan lähemmäksi ja siinä meinaisi välillä alkaa ...tuttamaan. Välillä jalka upposi jonnekin kiven koloon reittä myöten ja välillä  taas oli paljas ja jäinen kallio jalan alla. No, pääsin kuitenkin lähemmäksi kohdetta ja vaihdoin vähän lyhyemmän putken nokalle eli 50-135 millisen. Sitten piti vaan löytää paras kuvauspaikka. 

Keli oli sen verran hämärä, että valo ei riittänyt matalimpiin ISO arvoihin käsivaralta (jalusta ei ollut mukana), joten jouduin tekemään hieman kompromisseja. Asetin ISO 400 ja aukon  f3.5 vinjetoinin vähentämiseksi, jolloin suljin asettui 1/100s paikkeille riippuen hieman kuvakulmasta. Valotusta korjasin +0.7ev. Halusin rajata kuvasta pois mahdollisimman paljon meren jään epätasaista pintaa, mutta kaikkea ei saanut millään pois kuvasta - peruskallio tuli vastaan, vaikka mahallaan zuumaili :)

Otin suunnilleen 30 kuvaa ja tuo oli siis mielestäni paras niistä. Kallio muodostaa hyvän, tukevan elementin kuvalle ja puu on sopivassa sommittelussa. Meren jäätä näkyy jonkun verran, mutta se tuo myös hieman eloa taustaan. Ihan himpun olisin toivonut lisää ilmaa puun yläpuolelle. Muokkasin kuvan Lightroomissa ja käänsin mustavalkoiseksi. Vinjetointia lisäsin  lopuksi (ehkä liikaa? hmm..) ja lopputerävöitys on tehty Elementsissä.

Toinen  kandidaatti oli oheinen pystykuva ja oli vaikea valita kumpi olisi mieluisempi. Päädyin kuitenkin tuohon vaakaversioon viikkoprojektin osalta.
Projekti on nyt siis avattu ja taas kohti uutta viikkoa. Tarina jatkuu...

2 kommenttia:

  1. Hieno kuva! Mitä vinjetointiin tulee, sen voimakkuus ei häiritse, mutta se ehkä tulee liian lähelle puuta / liikaa ulos kulmista.

    VastaaPoista
  2. Juu tässä pakatussa versiossa tuo alkoi omaankin silmään pistämään, että hipoo aika voimakkaasti heti puun vierestä. Olisi voinut jättää lähemmäksi kulmia. No, tällä mennään :)

    VastaaPoista